МОНОБОР Хелат бору 168г/л 1л

- В наявності
- Оптом і в роздріб
350 ₴/л
Показати оптові ціни- +380 (67) 654-21-60
Опис
МОНОБОР
Рідке борне мікродобриво з високою концентрацією бору, в легко доступній формі для рослин, для позакореневого підживлення
Склад: Бор(B)=168г/л; pH=8-10
Бор – найважливіший елемент живлення рослин
Значення бору сільськогосподарська наука оцінила ще в 20-х роках минулого століття. З тих пір при аналізі стану рослин, насамперед сільськогосподарських, стало застосовуватися вираз «вегетація з дефіцитом бора».
Як же виявити його дефіцит в рослинах? З тих пір і донині вважається, що вирішити цю задачу можна кількома методами. Найпростіший з них – вивчення зовнішнього вигляду рослини. Зовнішні ознаки борного голодування варіюються в залежності від виду рослини. Але є ряд загальних ознак, які характерні для більшості з них.
До них відносяться:
• зупинка росту кореня та стебла;
• хлороз верхівкової точки росту, а пізніше, при сильному борному голодуванні, повне її відмирання;
• мала кількість квіток і безпліддя;
• потворна форма плодів з утворенням всередині опробковевшей тканини та ін.
Найбільш точний метод передбачає аналіз грунту і рослинних тканин. Він проводиться в лабораторних умовах і дає максимально достовірні результати, ґрунтуючись на яких агрономічні служби приймають рішення про виборі і застосуванні борсодержащих добрив, схеми і технології їх внесення. Кінцевою метою цих заходів має стати досягнення збалансованого живлення рослин.
Як правило, на практиці ці агрономічні прийоми не викликають особливих труднощів. Зазвичай борсодержащие речовини додають в тверді і рідкі добрива вносять в ґрунт перед сівбою, посадкою культур або обприскують листовий апарат вже вегетирующего рослини.
Другий спосіб більш кращий. По-перше, є можливість скласти збалансований розчин, в якому поряд з бором будуть міститися й інші необхідні в даний момент для даного поля та культури мікроелементи та агрохімічні препарати.
По-друге, в період максимальної потреби в борі зростаючі рослини не можуть отримати цей елемент в потрібному обсязі за рахунок всмоктування тільки кореневою системою —
потрібні листя.
По-третє, застосування бакових сумішей, у яких міститься в тому числі бор, як частина програми по підгодівлі дозволяє колективним і фермерським господарствам знижувати витрати на харчування рослин.
Проте всім відомо, що робота за фактом не завжди виявляється досить ефективною. Набагато краще, коли головні агрономи та очолювані ними служби своєчасно здійснюють моніторинг і прогнозують можливий дефіцит бору в грунті та рослинах, заздалегідь вираховують, де і на яких культурах він проявиться. Що для цього потрібно?
По-перше, добре знати перелік культур, найбільш сприйнятливих і помірно чутливих до нестачі бору (таблиця).
Технічні та ін. культури | Цукрові буряки, соняшник, соя, олійний ріпак, люцерна, конюшина, семеновый льон, бавовна, хміль, зернова кукурудза, чай, тютюн |
Овочеві культури | Столовий буряк, морква, томати, картопля, капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста, брокколі, селера, китайська капуста |
Плодові культури | Яблуня, виноград, цитрусові, груша |
Квіткові культури | гвоздика, хризантема |
По-друге, треба знати, при яких умовах може виникнути дефіцит бору. До таких факторів належать:
• випадання великої кількості опадів за короткий проміжок часу;
• недавнє вапнування (pH більше 6,6);
• специфіка попереднього врожаю;
• облік попередника, в т. ч. яку кількість бору він витягнув з ґрунту в процесі росту і дозрівання;
• відсутність бору при плануванні живлення рослин, особливо на піщаних, лужних, вапняних грунтах;
• використання на полях великої кількості органічних речовин;
• інтенсивне внесення NPK добрив.
Говорячи про дефіцит бору, слід згадати, яку роль відіграє цей мікроелемент у харчуванні та подальшої вегетації рослин. Серед найважливіших фізіологічних впливів бору потрібно відзначити наступні:
1. Бор разом із кальцієм впливає на формування стінок клітин. При цьому він впливає на поглинання кальцію і забезпечує збалансованість харчування рослин кальцієм.
2. Наявність необхідної кількості бору незмінно важливо для активно зростаючих частин рослини – нових листя, кінчиків коренів, а також для розвитку нирок. Тобто бор допомагає клітинам швидко розмножуватися, отже, сприяє активному росту рослини.
3. Бор незамінний в так званій «транспортування цукру» в рослинах. Цей мікроелемент підвищує швидкість переносу цукрів від зрілих листків до активно зростаючим частинах рослини і його плодами.
4. Бор вкрай необхідний рослині у фази цвітіння та плодоношення. Він значно покращує умови закладки та подальшого розвитку генеративних органів: виробництво і збереження квіток, элонгацию пилкової трубки, освіта нирок, зростання насіння і плодів.
5. Ще одна важлива властивість бора – його рухливість в тканинах рослин. Процес поглинання бору рослиною – пасивний, неметаболический, і бор переноситься в судинах ксилем (транспіраційний струм) по всій рослині.
Останні дослідження вчених Університету штату Каліфорнія (проф. Браун) показали, що бор підвішений у флоемі всього рослини, яка використовує моносахариди (відомі як поліоли) в якості вихідних сполук у процесі фотосинтезу, на овочевих, плодових культурах і виноградниках.
Норма витрати для фермерських господарств:
- Сади, виноград, ягідні: 1-2 л/га;
- Ріпак: 1-1,5 л/га;
- Бобові, соняшник, овочеві: 0,5-1л/га;
- Зернові, кукурудза: 0,3-0,5 л/га.
- Сади: 50-100мл на 10л води;
- Овочеві, ягідні: 50мл на 10л води;
- Виноград: 50-100мл на 10л води.
Зберігати при температурі від +5 °С до +30 °С.
ТоксичністьДобриво не токсичний, не містить отруйних речовин, безпечно для людей, риб, бджіл та корисних комах.
Заходи безпекиПри роботі використовуйте звичайні запобіжні заходи.
Термін придатності2 роки.
Характеристики
Основні | |
---|---|
Виробник | Агро-захист |
Країна виробник | Україна |
Тип комплексного добрива | Органічне |
Препаративна форма | Розчин |
Концентрована форма добрива | Так |
Діючі речовини | |
Бор | 15 % |
Інформація для замовлення
- Ціна: 350 ₴/л