МОНОБІР
Рідке борне мікродобриво з високою концентрацією бору, у легко доступній формі для рослин, для позакореневого підживлення
Склад: Бор (B)=168 г/л; pH=8-10
Бор — найважливіший елемент живлення рослин
Значення бору сільськогосподарська наука оцінила ще у 20-х роках минулого століття. Відтоді під час аналізу стану рослин, насамперед сільськогосподарських, стало застосовуватися вираз «вігетація з дефіцитом бору».
Як же виявити його дефіцит у рослинах? Відтоді й досі вважається, що розв'язати це завдання можна декількома методами. Найпростіший із них — вивчення зовнішнього вигляду рослини. Зовнішні ознаки борного голодування варіюються залежно від типу рослини. Але є низка загальних ознак, які характерні для більшості із них.
До них належать:
• зупинка росту кореня та стебла;
• хлороз верхівкової точки росту, а пізніше, у разі сильного борного голодування, повне її відмирання;
• мала кількість квіток і безпліддя;
• страшна форма плодів з утворенням усередині пробкової тканини та ін.
Найточніший метод передбачає аналіз ґрунту та рослинних тканин. Він проводиться в лабораторних умовах і дає максимально надійні результати, ґрунтуючись на яких агрономічні служби приймають рішення про вибір і застосування борсувальних добрив, схемі та технології їх внесення. Звісною метою цих заходів має стати досягнення збалансованого харчування рослин.
Зазвичай, на практиці ці агрономічні прийоми не викликають особливих складнощів. Зазвичай боровмісні речовини додають у тверді та рідкі добрива та вносять у ґрунт перед сівом, посадкою культур або обприскують листовий апарат уже вегетувальної рослини.
Найкращий другий спосіб. По-перше, є можливість скласти збалансований розчин, у якому поряд із бором будуть міститися й інші необхідні в цей момент для цього поля та культури мікроелементи й агрохімічні препарати.
По-друге, у період максимальної потреби в борі рослини, що ростуть, не можуть отримати цей елемент у потрібному об'ємі завдяки всмоктуванню тільки кореневою системою —
потрібне листя.
По-третє, застосування бакових сумішей, у яких міститься зокрема бор, як частина програми з підживлення дає змогу колективним і фермерським господарствам знижувати витрати на живлення рослин.
Однак усім відомо, що робота по факту не завжди виявляється досить ефективною. Набагато краще, коли головні агрономи та очолювані ними служби своєчасно здійснюють моніторинг і прогнозують можливий дефіцит бору в ґрунті та рослинах, заздалегідь зчитують, де і на яких культур він проявиться. Що для цього потрібно?
По-перше, добре знати перелік культур, найпривабливіших і помірно сприйнятливих до нестачі бору (таблиця).
Технічні та ін. культури | Цукрова буряк, соняшник, сою, олійний ріпак, люцерна, конюшина, семеновий льон, бавовна, хміль, зернова кукурудза, чай, тютюн |
Овочеві культури | Столова буряк, морква, томати, картопля, капуста, кольорова капуста, брюсельська капуста, броколі, селера, китайська капуста |
Плодові культури | Яблуня, виноград, цитрусові, груша |
Квіткові культури | гвоздика, хризантема |
По-друге, потрібно знати, за яких умов може виникнути дефіцит бору. До таких чинників належать:
• випадання великої кількості опадів за короткий проміжок часу;
• недавнє вапняне вапняне (pH понад 6,6);
• специфіка попереднього врожаю;
• облік попередника, зокрема, яка кількість бору він витягнув із ґрунту в процесі росту та дозрівання;
• немає бору під час планування харчування рослин, особливо на піщаних, лужних, вапняних ґрунтах;
• використання на полях великої кількості органічних речовин;
• інтенсивне внесення NPK добрив.
Говорячи про дефіцит бору, треба згадати, яку роль відіграє цей мікроелемент у харчуванні та подальшій вегетації рослин. Серед найважливіших фізіологічних впливів бору потрібно зазначити такі:
1. Бор спільно з кальцієм впливає на формування стінок клітин. Водночас він впливає на поглинання кальцію та забезпечує збалансованість харчування рослини кальцієм.
2. Наявність необхідної кількості бору незмінно важлива для активнорослинних частин рослини — нового листя, кінчиків коріння, а також для розвитку нирок. Тобто бор допомагає клітинам швидко розмножуватися, отже, сприяє активному росту рослини.
3. Бор незамінний у так званій «транспортуванні цукру» в рослинах. Цей мікроелемент підвищує швидкість перенесення цукрів від зрілого листя до активною частиною рослини та її плодів, що ростуть.
4. Бор вкрай необхідний рослині у фази цвітіння й плодоносіння. Він неабияк покращує умови закладки та подальшого розвитку генеративних органів: виробництво та збереження квіток, елонгацію пилцевої трубки, утворення нирок, ріст насіння та плодів.
5. Ще одна важлива властивість бору — його рухливість у тканинах рослин. Процес поглинання бору рослинам — пасивний, неметабочний, і бор переноситься в судинах ксилем (транспіраційний струм) у всьому рослині.
Останні дослідження вчених Університету штату Каліфорнія (проф. Браун) показали, що бор підвішений у флоемі лише рослини, яка використовує моносахариди (відомі як поліоли) як вихідні сполуки в процесі фотосинтезу, на овочевих, плодових культур і виноградників.
Норма витрати для фермерських господарств:
- Сади, виноград, ягідні: 1-2 л/га;
- Рапс: 1-1,5л/га;
- Бобові, соняшники, овочеві: 0,5-1л/га;
- Зернові, кукурудза: 0,3-0,5л/га.
- Сади: 50-100 мл на 10 л води;
- Овочеві, ягідні: 50 мл на 10 л води;
- Виноград: 50-100 мл на 10 л води.
Зберігати за температури від +5 °C до +30 °C.
ТоксичністьДобриво не токсичне, не містить отруйних речовин, безпечне для людей, риб, бджіл і корисних комах.
Заходи безпекиПід час роботи використовуйте звичайні запобіжні заходи.
Термін придатності2 роки.
Основні | |
---|---|
Виробник | Агро-захист |
Країна виробник | Україна |
Тип комплексного добрива | Органічне |
Препаративна форма | Розчин |
Концентрована форма добрива | Так |
Діючі речовини | |
Бор | 15 % |
- Ціна: 350 ₴/л